Viinit sijoituksena

Viiniharrastus on erittäin antoisa ja kiinnostava harrastus. Monella viinin harrastajalla käy mielessä kun hän näkee viinien hintojen kehityksen, että viini voisi olla myös hyvä sijoitus. Tämä voikin pitää paikkansa, mutta ennen kuin ryntää suinpäin viiniin sijoittamisen pariin ja ottamaan lainaa heti tilille, on hyvä tietää muutama asia viineihin sijoittamisesta.

  • Viini ei ole nopeita tuottoja haluavalle. Viiniin ei kannata sijoittaa, jos ei ole valmis pitkäikäiseen sijoitukseen. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että jos et ole valmis pitämään sijoitus 5 vuotta, wine-2160516_960_720ei viiniin kannata sijoittaa. Usein viiniä voidaan pitää vieläkin pitkäaikaisempana sijoituksena, 10-15 vuoden sijoitusajat ovat normaaleja viiniin sijoitettaessa.
  • Suomen lainsäädäntö. Suomalainen ei voi myydä ilman tukkumyyntilupaa ja Alkon apua viinä toiselle suomalaiselle. Siksi suomalainen viinisijoittaja joutuu operoimaan ulkomailla. Tämän takia suomalainen viinisijoittaja tarvitseekin usein luotettavan viinivälittäjän.
  • Luotettava viininvälittäjä on melkoinen välttämättömyys, ainakin jos viiniin haluaa sijoittaa vakavissaan. Suomen lainsäädännöstä johtuen suomalaisen henkilön on laitonta myydä viiniä suomalaisille henkilöille. Tästä syystä on helpompaa operoida Suomen ulkopuolella. Hankkia välittäjä joka myös varastoi viinin sijoittajan puolesta. Välittäjän valinnassa on tärkeää löytää nimenomaan luotettava välittäjä joka osaa myös varastoida viinin oikein. Väärissä olosuhteissa viini pilaantuu helposti ja menettää arvonsa täysin. Hyvä viininvälittäjä myös pitää huolen viinin dokumentoinnista sekä logistiikkaketjusta. Välittäjältä tulee myös löytyä viinivarasto, jonka olosuhteita seurataan kokoajan. Lämpötila ei saa muuttua missään tilanteessa ja ilmankosteuden tulee olla vakio. Välittäjiä ei välttämättä kannatta käyttää useita, vaan keskittyä tekemään yhteistyötä hyväksi havaitun luotettavan välittäjän kanssa. Nämä välittäjät eivät välttämättä ole kaikkein halvimpia, mutta he voivat tarjota palveluita joita halvemmat välittäjät eivät tarjoa, esimerkiksi he saattavat ostaa pullot asiakkaalta, jos asiakkaalla on epäilys viinin kunnosta yms.
  • Selvitä ostamiesi viinien alkuperä ja osta vain viinejä joiden alkuperästä voit olla varma. Viiniväärennökset ovat yllättävän yleisiä, esimerkiksi vuonna 2012 pidätetty Rudy Kurniawan onnistui myymään miljoonilla dollareilla väärennettyä viiniä. Voit aina olla yhteydessä viinin valmistajaan jos viinin alkuperä epäilyttää, viinin valmistaja osaa kertoa sinulle onko kyseessä heidän tekemänsä viini. Jos sinulla on mahdollisuus tarkistaa pullot henkilökohtaisesti, käytä sitä. Etiketin, korkin sekä suojuksen ja pullon on oltava hyvässä kunnossa. Viiniä tulisi olla pullon kaulaan saakka.
  • Voit myös ostaa niin kutsuttuja “futuureja”. Tällöin viini myydään sijoittajalle heti sadonkorjuun jälkeen, tai muulloin ennen kuin viini päätyy kuluttajille myytäväksi. Viinifutuuriin sijoittavan kannattaa pitää viiniä ainakin vuosikymmen, koska laatuviinin kypsyminen kestää vähintään tämän ajan.
  • Magnum-pullot tuottavat usein paremmin kuin pienemmät pullot. Magnum-pullot ovat harvinaisempia ja laatuviini kypsyy niissä hitaammin. Joka tapauksessa sijoittajan kannattaa ostaa viiniä laatikottain. Täydestä laatikosta sijoittaja saa yleensä paremman hinnan vihdoin myydessään viiniin ja vajaita laatikoita pidetään yleensä hieman “epäilyttävinä” ja niistä maksetaan hieman huonompaa hintaa. Sijoittajien suosikki on yleensä punainen Bordeaux viini, myös Burgundyn alueen viini ja portugalilainen vuosikerta portviini ovat suosittuja sijoituskohteena.
  • Viiniin sijoittamisessa hitaan tuoton lisäksi on sijoituksen aikana kertyvät kulut. Viinit täytyy varastoida ja vakuuttaa, niistä täytyy pitää huolta ja niiden olosuhteet vakaina. Myös esimerkiksi Yhdysvalloissa monet osavaltiot antavat myydä sijoitusviinit vain huutokauppojen kautta, jolloin huutokauppakamarit ottava myös oman osuutensa.

Vaikka viinisijoittajan ei tulisi juoda ainakaan koko sijoitustaan, voi hän silti sijoitusta tehdessään ostaa osan viinistä myös itselleen. Kaikki viiniin sijoittavat eivät näin tee (kaikki viiniin sijoittavat sijoittajat eivät edes juo alkoholia ollenkaan. Absolutismi ei ole mikään varsinainen este ryhtyä viinisijoittajaksi), mutta osa tekee ja nauttii sijoitustuottojen lisäksi myös sijoituksensa muunlaisia hedelmiä, eli laadukasta vuosikertaviiniä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *