Single malt -viskit

Yleensä single malt -viskit yhdistetään Skotlantiin, mutta muutamat muutkin maat tuottavat näitä viskejä. Single malt -viski tulee skotlantilaisten viskisäädösten mukaan tehdä yksinomaan ohramaltaasta (yksi väriaine sallitaan), tislata tietynlaisissa tislauspannuissa ja sitä on ikäännytettävä vähintään 3 vuotta enintään 700 litran vetoisissa tammitynnyreissä. Vaikka monet Skotlannin ulkopuolisetkin valmistajat noudattavat näitä sääntöjä, eivät ne ole pätevät muihin kuin skotlantilaisiin single malt -viskeihin. Muualta kotoisin olevia viskejä voidaan kutsua single malt viskeiksi, vaikka ne eivät täyttäisikään edellämainittuja kriteerejä. Myös Suomessa tuotetaan ainakin neljän kaupallisen toimijan toimesta single malt viskiä. Tunnetuimmat näistä on liene Teerenpelin single malt viskit.

whiskey-315178_960_720Single malt viskejä pidetään hienostuneina juomina. Monien vakavampien harrastajien mielestä viskiä ei tulisi nauttia jäiden kanssa, vaan pienen vesitilkan kanssa joka taittaa hieman viskin korkeaa alkoholipitoisuutta, tuoden viskin varsinaisen maun paremmin esiin. Jotkut taas juovat viskinsä jäiden kanssa, jotkut huoneenlämpöisenä, jotkut viilennettynä. Tapoja on monia, yhtä monia kuin viskin juojiakin, mutta vakavien harrastajien keskuudessa kalliimpien viskin kanssa, yleisin tapa on lisätä viskiin vähän vettä (mielellään jopa samalta alueelta jossa viski on valmistettu) ja pitää jäävesilasi erillisenä.

Viskin maistelussa yksi tärkeimpiä asioita on ehkä hieman yllättäen haistelu. Nenätuntuma on ensimmäinen asia millä uuteen viskiin tutustutaan. Jokainen varmasti tietää miten mauttomalta ruoka tuntuu kun flunssassa nenä tukossa yrität syödessä maistaa ruoan makuja. Viskien perusmakuja sanotaan olevan 4, mutta erilaisia hajuaistimuksia jopa 32. Haihtumisen seurauksena viskistä vapautuu ilmaan paljon tuoksuja, jotka sitten hajuaistimuksena syntyvät ihmisen aivoissa, joissa aivot luokittelevat ja yhdistelevät niitä hajuihin ja aistimuksiin jotka ovat niille ennalta tunnettuja. Tästä syystä viskistä voi haistaa monia hyvinkin tuttuja hajuja, vaikka niitä ei välttämättä heti yhdistäisikään viskiin. Harjoittelulla näitä aistimuksia voi terävöittää ja lokeroida. Hajuaisti on yksi vahvimpia ihmisen aisteja joka liittyy muistiin. Tietyt hajut saattavat laukaista muistoja hyvinkin pitkän ajan takaa ja viedä ihmisen jonnekin vuosien taakse.

Nenän, kielen sekä suun yhteistoiminnasta syntyy makuaistimus. Hajun lisäksi viskissä on tietysti tärkeää maku ja yleinen aistimus suussa. Näistä syntyy yhdessä se kokemus jonka hieno single malt viski luo.

Parhaat single malt viskit saattavat maksaa tuhansia euroja pullolta ja näitä harvinaisuuksia saattaa olla hyvinkin vaikeaa löytää.

Joitain tunnettuja single malt viskejä

  • The Glenlivet, kun vuonna 1823 Ison-Britannian parlamentti höllensi viskien verotusta ja mahdollisti täten kaupallisen tuotannon, oli George Smith ensimmäinen henkilö joka hankki lisenssin viskin valmistamista varten vuonna 1824. Siitä lähtien the Glenlivet tislaamo on toiminut lähes keskeytyksettä tähän päivään saakka, lukuunottamatta pientä taukoa toisen maailmansodan aikaan. Tällä hetkellä The Glenlivet on Yhdysvaltojen myydyin single malt viski ja maailmanlaajuisesti myös myydyin single malt -viski (The Glenlivet ohitti Glenfiddichin vuonna 2015 maailmanlaajuisessa myynnissä)
  • Glenfiddich oli pitkään maailman myydyin single malt -viski, mutta the Glenlivet ohitti sen vuonna 2015 maailmanlaajuisessa myynnissä. Vuonna 1886 perustettu tislaamo oli siitä harvinainen tapaus, että se oli yksi harvoista alkoholintuottajista joka pystyi lisäämään tuotantoaan Yhdysvaltojen kieltolain aikaan. Tämä mahdollisti tislaamolle vahvan alun, kun viskien kysyntä räjähti kieltolain poistuttua.
  • Balvenie vuonna 1886 perustettu Balvenien tislaamo on erittäin arvostettu ja tislaamon viskit ovat voittaneen monia palkintoja. Myyntimääriltään Balvenie ei ole samassa sarjassa Glenlivetin tai Glenfiddichin kanssa, mutta on silti erittäin tunnettu viskimerkki ympäri maailmaa.
  • Aberlour perustettiin vuonna 1879. Vaikka tislaamon viskit eivät olekaan kaikkein tunneituimpia, ovat ne kuitenkin erittäin arvostettuja ja ne ovatkin voittaneet useita palkintoja erilaisissa viskikategorioissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *